Dry needling

Wat is dry needling?

Heb je last van een knoop in je spieren die maar niet weg wil? Of van (spannings)hoofdpijn vanuit je nek? Wellicht heb je dan baat bij dry needling. De fysiotherapeut prikkelt verkrampte of verharde spieren dan met een naald. Daardoor verkrampen en ontspannen ze zich weer, zodat je klachten verdwijnen. Het kan ook worden ingezet bij pezen en aanhechtingen. Dry needling is overigens iets anders dan acupunctuur. Acupunctuur richt zich op de ‘energie’ in je lichaam, door meerdere naalden een tijdje in je lichaam te plaatsen. Bij dry needling wordt een spier kortdurend geprikkeld met een naald. Doel is die spier te ontspannen.

Fysiotherapie West Maas en Waal - Dry needling23

Bij welke klachten kan dry needling worden ingezet?

Dry needling richt zich vaak op zogeheten ‘triggerpoints’ in spieren. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen of ‘knopen’. Meestal komen ze voor in je nek, schouder, rug of bil. Ze veroorzaken pijn in de spieren, maar soms ook op andere plekken in je lichaam. Denk aan tintelingen in je benen of hoofdpijn vanuit een knoop in je nek. Ook kunnen ze leiden tot beperkingen in je bewegingen of verminderde spierkracht. Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. Soms acuut, bijvoorbeeld na een ongeval. Of door langdurige overbelasting, bijvoorbeeld bij beeldschermwerk. Maar ook knellende kleding, stress of een verkeerde houding kunnen de boosdoener zijn.

Dry needling wordt behalve bij spieren ook steeds vaker ingezet bij geïrriteerde of verdikte pezen en bij trekkend littekenweefsel. Kort gezegd kan het worden ingezet bij de volgende klachten:

  • Verstijfde of verkrampte spieren (‘knopen’) in nek, schouders, rug of billen
  • Pijn in je nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm en pols
  • (Spannings)hoofdpijn vanuit je nek/schouders
  • Zenuwpijn die begint in je rug en via de bil uitstraalt tot in je benen (‘ischias’)
  • Geïrriteerde of verdikte pezen

Waaruit bestaat de behandeling?

Een fysiotherapeut van Fysiotherapie West Maas en Waal brengt eerst je klachten in kaart. Hij/zij onderzoekt welke spieren de pijn veroorzaken. Als de fysiotherapeut denkt dat dry needling voor jou uitkomst kan bieden, vraagt hij/zij eerst jouw toestemming om met de behandeling te beginnen. Als je toestemming geeft, prikt de fysiotherapeut de triggerpoints in je spieren via een bepaalde techniek gericht aan met een naald. Het inbrengen van de naald voel je nauwelijks, maar je spier merkt het wel: die spant zich kort aan en ontspant daarna direct weer. Na afloop van de behandeling kunnen je spieren wat stijf of vermoeid voelen. Maar vaak kun je al snel soepeler bewegen. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, hangt af van je klachten. Meestal hebben twee à drie sessies al effect.

Heb je een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie erin? Dan wordt dry needling vaak vergoed. Check het in je zorgpolis!

Onze medewerkers met het specialisme Dry needling

Fysiotherapie, Manuele therapie, Kinder-manueel therapie, Schoudernetwerk, Dry needling, Medical taping
Fysiotherapie, Manuele therapie, Kinder-manueel therapie, Schoudernetwerk, Dry needling, Medical taping, Claudicatio intermittens, Fit4Surgery
Fysiotherapie, Dry needling, Medische fitness, Fysio fitness
Fysiotherapie, Oedeemfysiotherapie, Dry needling, Medical taping, Medische fitness, Fysio fitness, COVID-zorg

Bel mij terug

Laat hier jouw telefoonnummer en bericht achter. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.