COPD

Wat is COPD?

COPD is de Engelse afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een longziekte. Bij COPD zijn je longen dusdanig beschadigd dat je minder zuurstof kunt opnemen. Daardoor adem je moeilijk en moet je veel hoesten. De ziekte wordt vaak veroorzaakt door roken. COPD is helaas niet te genezen, maar met een behandeling bij de fysiotherapeut wordt ademen wel makkelijker en leer je slijm beter losmaken. Een fysiotherapeut van Fysiotherapie West Maas en Waal kan je helpen om je fysieke activiteit te vergroten. Daardoor voel je je minder benauwd en kun je makkelijker hoesten.

Welke klachten ervaar je bij COPD?

Er zijn twee soorten COPD: chronische bronchitus en longemfyseem:

  • Bij chronische bronchitus zijn de zogeheten bronchiën in je longen langdurig ontstoken. Bronchiën vervoeren de zuurstof in je longen. Als ze ontstoken zijn, kunnen ze dat minder goed doen, waardoor je moeilijk ademt. Ook maken ze overtollig slijm aan dat je steeds moet ophoesten. Als je chronische bronchitus hebt, heb je vaak moeite met ademhalen.
  • Bij longemfyseem zijn je longblaasjes beschadigd. Longblaasjes vervullen een belangrijke functie in je longen. Ze halen zuurstof uit de lucht en geven die af aan het bloed. Als ze beschadigd zijn, kan je lichaam minder zuurstof opnemen. Daardoor ben je kortademig en benauwd.

Mensen met chronische bronchitus of longemfyseem zijn vaak erg moe. Ook hebben ze moeite met lichamelijke inspanningen, zoal wandelen, huishoudelijke taken of fietsen. COPD belemmert je daardoor in je dagelijkse leven.

Waaruit bestaat de behandeling?

Fysiotherapie West Maas en Waal is aangesloten bij Chronisch Zorgnet, een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten die beweegtherapie aanbieden bij COPD. Bij je eerste afspraak wordt eerst in kaart gebracht wat je fysieke beperkingen zijn. Vervolgens bepalen we in overleg met jou het behandeldoel. De behandeling kan allereerst bestaan uit ademoefeningen, zodat je het slijm leert losmaken en beter kan ophoesten (‘huffen’). Daardoor word je minder kortademig. Ook kunnen we met inspanningstraining en spieroefeningen je conditie helpen verbeteren. Mensen met COPD vinden het vaak eng om zich in te spannen, omdat je juist dan adem tekort komt of veel moet hoesten. We kunnen je uitleggen wat je beter wel en niet kunt doen en samen werken aan een actievere leefstijl. Naast COPD-patiënten kunnen ook andere longpatiënten bij ons terecht, zoals mensen met astma.

Beweegtherapie voor COPD-klachten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het aantal behandelingen is wel beperkt en hangt af van de ziektelast. Om de behandelingen vergoed te krijgen, heb je een verwijzing nodig van de huisarts en/of longarts.

Onze medewerkers met het specialisme COPD

Fysiotherapie, Kinderfysiotherapie, COPD, Medische fitness, Fysio fitness
Fysiotherapie, Oedeemfysiotherapie, COPD, Dry needling, Medical taping, Medische fitness, Fysio fitness, COVID-zorg

Bel mij terug

Laat hier jouw telefoonnummer en bericht achter. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.