Kinder-manueel therapie

Wat is kinder-manueel therapie?

Voor, tijdens en na de geboorte kan een functiestoornis ontstaan in de nekwervelkolom. Daardoor kunnen baby’s hun nekje maar beperkt bewegen. Ze moeten vaak veel huilen en slapen slecht. Ook liggen ze niet graag plat of maken ze veel overstrekkende bewegingen. Kinder-manueel therapie kan de aangewezen behandelmethode om een zuigeling te helpen. Een kinder-manueel therapeut richt zich op het herstellen van de beweeglijkheid van de gewrichten. Doel is dat jouw kindje zich weer pijnloos kan bewegen. En daardoor een stuk lekkerder in z’n vel zit!

Bij welke klachten kan kinder-manueel therapie worden ingezet?

De bovenste nekgewrichten zijn belangrijk voor de motorische ontwikkeling van een kind. En voor een goede houding. Als een kindje een beperking heeft in de nekwervelkolom, is het dus belangrijk daar zo snel mogelijk iets aan te doen. Kinder-manueel therapie kan dan uitkomst bieden. Je herkent de beperking vaak aan de volgende symptomen:

  • Je kind draait het hoofdje vooral naar één kant.
  • De schedel is afgeplat.
  • Je kind maakt veel overstrekkende bewegingen.
  • Je kind huilt veel en slaapt slecht.
  • De heupen staan niet symmetrisch ten opzichte van elkaar (met bijvoorbeeld een verschil in beenlengte tot gevolg).

Huisartsen, artsen/verpleegkundigen op het consultatiebureau en kinderfysiotherapeuten kunnen de symptomen herkennen en je doorverwijzen naar een kinder-manueel therapeut. De samenwerking tussen deze zorgverleners is heel belangrijk om jouw kind goed en snel te kunnen helpen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Een kinder-manueel therapeut is een fysiotherapeut die een masteropleiding manuele therapie heeft afgerond. Vervolgens heeft hij een specialisatie gevolgd in de behandeling van baby’s van nul tot twee jaar. Bij Fysiotherapie West Maas en Waal werken kinder-manueel therapeuten die jouw kindje kunnen helpen. Er wordt eerst nagegaan of je kind inderdaad een beperking heeft. Is er geen beperking, dan krijg je advies over de beste houding of beweging voor je kind. Is er wel een beperking, dan vragen we je toestemming om meteen te starten de behandeling. De kinder-manueel therapeut behandelt de gewrichten van je kind met een zachte, rustige techniek. Doel is dat je kindje zijn nek beter kan bewegen. Gemiddeld zijn drie tot vier behandelingen nodig. Volgens het EWMM-register van kinder-manueel therapeuten zijn de afgelopen vijftien jaar geen negatieve bijwerkingen opgetreden bij behandelingen van zuigelingen.

Zowel kinderfysiotherapie als kinder-manueel therapie wordt volledig vergoed uit de basisverzekering.

Onze medewerkers met het specialisme Kinder-manueel therapie

Fysiotherapie, Manuele therapie, Kinder-manueel therapie, Schoudernetwerk, Dry needling, Medical taping
Fysiotherapie, Manuele therapie, Kinder-manueel therapie, Schoudernetwerk, Dry needling, Medical taping, Claudicatio intermittens, Fit4Surgery

Bel mij terug

Laat hier jouw telefoonnummer en bericht achter. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.